Het einde van het onderdelenhuis

Een belangrijk voordeel van het lidmaatschap van de CCC was de exclusieve toegang tot de onderdelen in het Onderdelenhuis. De basis voor het Onderdelenhuis werd in 2004 gelegd door Erik Harmsen. Hij kocht toen zijn eerste Constructam en kocht daarna nog één voor de onderdelen. De onderdelen die hij niet nodig had, verkocht hij via Marktplaats. Omdat er in deze tijd nog regelmatig Constructams voor sloop werden aangeboden, werden regelmatig ‘slopers’ gehaald of gekocht waarna de bruikbare onderdelen worden aangeboden.

Tijdens de ALV van de CCC in 2006 kwam de vraag naar voren of een eigen CCC onderdelenvoorziening voor leden opgezet zou kunnen worden. Erik Harmsen heeft de organisatie op zich genomen en met de hulp van leden zijn vele slopers van bruikbare onderdelen ontdaan. De onderdelen werden opgeslagen in een gehuurde garagebox.

In eerste instantie vond het slopen plaats op een parkeerplaats naast het woonhuis van Erik. Dit werd niet door alle buurtbewoners even veel gewaardeerd. Tijdens de ALV van 2009 wordt dan ook besloten een ruimte te huren voor de steeds maar groeiende hoeveelheid onderdelen. Na verschillende verhuizingen (van Huize Padua via Gemert en Elsendorp) was het Onderdelenhuis tot 2022 gevestigd in Nederweert.

In 2017 is het Onderdelenhuis naar een veel kleinere locatie in Nederweert verhuisd.
Dat er veel minder ruimte voor Onderdelen nodig is, heeft te maken met de groeiende populariteit van de Constructam Caravan. Caravans die vroeger nog voor de sloop werden aangeboden, worden tegenwoordig gerestaureerd. Er is vrijwel geen aanbod meer van slopers waardoor er ook geen onderdelen meer toegevoegd worden aan de voorraad in  het Onderdelenhuis.

Tijdens de Algemene Leden Vergadering op 1 mei 2022 op Camping Oda Hoeve in Kessel is dan ook besloten te stoppen met het Onderdelenhuis. Op dat moment lag er nagenoeg alleen maar onbruikbare spullen. Het restant van de onderdelen is overgedragen aan Erik Harmsen. Hij zal het restant van de onderdelen beheren. Mocht je vragen hebben over de onderdelen of over de mogelijkheden om aan nieuwe onderdelen, zoals scharnieren en dakluiken, te komen, stuur dan een mailtje naar technische.zaken@constructamcaravanclub.com

Tegenwoordig worden steeds meer onderdelen nieuw gemaakt

Nieuwe onderdelen

Sommige materialen, zoals het kunststof van raamscharnieren of dakuitzetters of het rubber rond de ramen, worden door bijvoorbeeld blootstelling aan zonlicht of chemische processen hard en breekbaar. Dit betekent dat er voor sommige onderdelen op een gegeven moment ook geen vervanging door oude exemplaren meer mogelijk is.

Gelukkig worden er tegenwoordig met verschillende technieken kwalitatief goede kopieën van de originele gemaakt. En de verbleekte ronde en vierkante dakramen kunnen bij verschillende particulieren worden vervangen door helder oranje exemplaren.

De CCC heeft al vroeg geïnvesteerd in de productie van raam, dak en deurrubbers. Deze worden voor de modellen tot 1973 nieuw geproduceerd. Aangezien een deel van deze onderdelen door particulieren wordt gemaakt, is de beschikbaarheid en/of kwaliteit niet altijd gegarandeerd.

Stuur een mailtje naar technischezaken@constructamcaravanclub.com voor de laatste informatie over nieuwe producten.