Aankooptips

Vanuit de CCC gunnen we iedereen de aanschaf van een mooie Constructam. Vraag naar de klassieke caravans is de laatste jaren toegenomen waardoor voor een Constructam steeds meer betaalt moet worden. Om te voorkomen dat je teveel betaald of dat er na aanschaf onverwacht gebreken en daarmee hoge kosten tevoorschijn komen, is het verstandig om de caravan voor de aanschaf op een aantal punten te onderzoeken. Veel gebreken zijn goed te herstellen en een leuke manier om dat zelf te doen is tijdens de klusdagen met professionele begeleiding en met mede leden.

Techniek

De meeste Constructams hebben een zogenaamde oplooprem die eenvoudig getest kan worden door deze in te duwen waarbij voldoende weerstand gevoeld moet worden. Ook kan je dit testen door de caravan achter de auto te hangen en een klein stukje te rijden en te remmen. Ook is het eenvoudig de handrem te testen. De oploop- en handrem kunnen door een specialist worden afgesteld.

Een ander belangrijk onderdeel, en potentieel grote kostenpost, is de as. Vrijwel elke as moet een keer gereviseerd worden. Vraag bij het kijken naar de caravan of en wanneer dit is gebeurd. Bij twijfel de as door een specialist laten bekijken. Als de caravan op de wielen staat moeten de wieldraagarmen vrijwel horizontaal staan. Wijzen ze naar boven dan zijn de veren te slap of is de torsie slap en versleten. Het kan ook zijn dat hij vast zit door slecht onderhoud.

Een technische tekening van de oplooprem

Als het even kan, moet je de caravan met een krik wat omhoog zetten om te voelen of er speling op de wielen zit. Als de wielen bewegen, kan dit duiden op versleten lagers. Deze kunnen eenvoudig vervangen worden. Draai de wielen rond om te voelen of ze soepel lopen en of ze niet worden gehinderd door een verkeerd afgestelde (hand)rem. Kijk ook gelijk naar de ouderdom van de banden. Voor de veiligheid mogen ze niet ouder zijn dan 6 jaar. Op de banden staan vier cijfers waarvan de eerste twee staan voor het weeknummer en de laatste twee voor het jaar. Het getal 3601 staat voor week 36 van het jaar 2001. Op oudere banden staat een andere code. Als je deze tegenkomt weet je zeker dat ze te oud zijn. Controleer dit ook voor het reservewiel dat aanwezig moet zijn.

Opengewerkte torsie as in de toonzaal van Constructam in Temse

De bodem en het chassis

De vloeren uit de jaren zestig bestaan uit twee lagen hout met daartussen karton

Een van de belangrijkste zaken om te onderzoeken is de kwaliteit van de bodem. Neem de tijd om met een zaklamp onder de caravan te kijken en klop met de hand of prik met een schroevendraaier op verschillende plaatsen om te voelen of de bodem nog hard is. Oppervlakkige reparaties door bijvoorbeeld een plaatje hout dat over een rotte plek is gezet, ziet er cosmetisch misschien goed uit maar vaak rot het hout onder het plankje gewoon door. Let ook goed op de aanwezigheid van houtworm. Dit is te herkennen aan kleine gaatjes en als de worm actief is, ligt er hout poeder onder de caravan of het komt los bij het kloppen. De bodem van de modellen tot 1972 is relatief eenvoudig te vervangen omdat deze binnen de wanden is gebouwd waardoor de opbouw bij het vervangen kan blijven staan. De bodem van modellen na 1972 is veel moeilijker te vervangen omdat dan de hele opbouw opgetild moet worden.

Een potentieel zwakke plek van het chassis is de plaats waar de disselbak op de chassisbalk staat. Door vochtophoping kan op deze plaats zware corrosie ontstaan. Schroom niet om hier met een schroevendraaier in te prikken of wat corrosie weg te schrapen. Controleer ook de rest van de chassisbalken met een zaklamp op corrosie.

Probeer ook even het uitdraaien van de vier pootjes. Kijk of ze nog goed vast zitten en het uit- en indraaien nog lekker soepel loopt.

In de disselbak is vaak de aansluiting van de gasfles die bestaat uit een slang en een drukregelaar. Op de slang en drukregelaar staat een datum. Ze mogen niet ouder zijn dan 5 jaar.

In de disselbak zit over het algemeen de 230 volt aansluiting. Controleer of deze modern genoeg is. Een CEE wandinvoerdoos is beter en veiliger!

Verlichting

Sluit de caravanverlichting aan op de auto en controleer of alle lichten het doen. Door corrosie in de stekker kan het zijn dat bepaalde functies weigeren. Schroef ook even de achterlichten open om naar de kwaliteit van bijvoorbeeld de kleine reflectoren te kijken. Deze zijn vaak roestig waardoor de lichtopbrengst een stuk minder wordt. Kijk direct ook even naar de kwaliteit van de kappen. Deze zijn soms wat gescheurd en uitgebleekt waardoor de kleuren minder duidelijk zijn. Dit kan problemen geven bij een controle onderweg.

Door vocht kunnen de reflectoren in de achterlampen gaan roesten
Controleer de verlichting

De buitenzijde

De bovenzijde van de modellen t/m 1972 bestaat uit een bovenzijde van polyester en een onderzijde van aluminium. Let bij de aluminium beplating op corrosie aan de onderzijde op de overgang naar de bodem. Indien de beplating deuken of diepe krassen heeft, kan deze voor modellen t/m 1971 tegenwoordig redelijk eenvoudig vervangen worden.

Bij oudere modellen kan de polyester kap osmose vertonen. Dit is een natuurkundige reactie waarbij kleine scheurtjes ontstaan. Osmose is te herkennen aan kleine blaasje en scheurtjes. Als sprake is van osmose moet eigenlijk direct worden ingegrepen door het beschadigde oppervlak schoon te maken en te verwijderen en na goed drogen te vullen. Dit kost even tijd maar het is goed te doen.

Een andere kwetsbare plek bij de oudere modellen is de deur. Vanwege de lichte constructie en het bloot staan aan vocht, kan het zijn dat de binnenzijde van de deur is gaan rotten. Voel vooral aan de onderzijde en rond de plaats waar de scharnieren zitten. Als dit zacht aanvoelt, is de kans groot dat het hout aan de binnenzijde vervangen moet worden. Dit is best een lastige klus. Controleer of de deur goed sluit en vraag of er extra sleuteltjes aanwezig zijn.

De osmose plekken in de kap zijn als lichte vlekjes zichtbaar

Ramen en rubbers

De meeste ramen van de oudere modellen zijn van echt glas. Later worden de ramen gemaakt van kunststof. De gebogen ramen van de oudere modellen kunnen na verloop van tijd wazig worden of er kunnen scheurtjes ontstaan. Deze ramen zijn eenvoudig te vervangen door nieuwe exemplaren waarbij ook de raamrubbers en witte pezen vervangen kunnen worden. Door uitdroging van de rubbers kunnen scheurtjes ontstaan of het rubber sluit niet meer goed aan waardoor lekkage kan ontstaan. Via de CCC kunnen alle nieuwe rubbers en pezen voor de modellen tot en met 1972 aangeschaft worden.

Controleer de raamscharnieren en doe de ramen even open om te voelen of dit soepel gaat. De raamscharnieren van de oudere modellen kunnen scheurtjes vertonen of er kunnen stukken afgebroken zijn waardoor het gevaar bestaat dat ze bij openen los komen. Tegenwoordig zijn nieuwe scharnieren door middel van 3D printen verkrijgbaar.

De ronde ramen en rubbers kunnen tegenwoordig makkelijk vervangen worden

De karakteristieke ronde en vierkante oranje dakluiken. Door blootstelling aan zonlicht kunnen deze helemaal zijn verbleekt. Op het moment kunnen nieuwe dakramen worden besteld. Voor actuele informatie mailen met: technische.zaken@constructamcaravanclub.com

Door het zonlicht kunnen ook de kunststof raamuitzetters voor de ronde dakramen sterk vergelen en hard worden waardoor ze scheuren of afbrokkelen. Ook deze kunnen tegenwoordig op verschillende manieren worden vervangen. Voor actuele informatie mailen met: technische.zaken@constructamcaravanclub.com

Het interieur van de caravan

Naast het karakteristieke ontwerp van de buitenzijde van de caravan is bij het ontwerp veel aandacht besteed aan het ontwerp van het interieur. Controleer de kwaliteit van de bekleding van de wanden en het dak. Zit de bekleding nog strak of vertoont deze gaten en scheuren. Doe de kastjes open en kijk naar de sluitingen en scharnieren. In bepaalde jaren is voor de kastdeurtjes gebruik van plastic scharnieren die na verloop van tijd gaan scheuren. Ook deze zijn te vervangen door nieuwe exemplaren.

Voel en ruik even aan de kussens op de banken en kijk of ze nog de originele bekleding hebben. Rits indien mogelijk de kussens open om te kijken of het schuimrubber niet aan het uit elkaar vallen is. Het vervangen van alle kussens en bekleding kan een aardige kostenpost zijn. Controleer of de binnenverlichting het goed doet. Het kan zijn dat de caravan hiervoor op 230 volt moet worden aangesloten. Een deel van de verlichting werkt op 230 volt en een deel op 12 volt. Voor de 12 volt lampjes kan een accu of een omvormer zijn gebruikt. Controleer de staat van de bedrading op bijvoorbeeld de plaats waar de elektriciteit in de caravan naar binnen komt.

Een tekening van een Truma gaslamp

Sommige modellen zijn voorzien van een (Sibir) koelkast. Vraag of de koelkast het nog doet en controleer of er genoeg ventilatie in de wand is aangebracht om de koelkast te koelen. Als de caravan op stroom is aangesloten is het ook goed om het elektrische waterpompje te controleren. De pompjes kunnen naar verloop van tijd wat corroderen en daardoor vastlopen. Het vervangen van een pompje is over het algemeen eenvoudig en niet duur. De oudere modellen hebben nog gaslampjes. Soms zijn deze nog aangesloten. Vanwege (brand)veiligheid raden we aan deze af te sluiten. De gaslampjes kunnen eenvoudig worden vervangen door bijvoorbeeld een led lichtje.

De meeste aansluitingen van de oudere modellen zitten rechtsachter in de bankkast. De keuken bevat een vast of een los gascomfoor waarvan de gasleiding naar de fles in de disselbak loopt. Loop de gasleiding goed na op beschadigingen en laat deze tijdens de keuring of door een specialist controleren! Vraag aan de eigenaar of en wanneer de gasleiding is gecontroleerd.

Papieren

De aanwezigheid van een registratiebewijs is belangrijk. Bel bij afwezigheid de Rijksdienst voor het Wegverkeer en vraag (aan de hand van het chassisnummer) of de caravan geregistreerd is. Alle Constructams boven de 750 kg moeten een eigen kenteken hebben. Dit geldt ook voor een Coral die maar 650kg leeg weegt maar met laad vermogen van 150 kg is dit bij elkaar ook 800 kg. Deze moet dus ook een eigen kenteken dragen. De Condor modellen zijn veel lichter en kunnen op het kenteken van de auto. De modellen van de laatste jaren hebben overigens vanwege hun gewicht ook een eigen kenteken.

Voor vragen of meer informatie kan contact gezocht worden met de Constructam Caravan club: technische.zaken@constructamcaravanclub.com

Heel veel sterkte bij de koop van een Constructam!

HET OPVOLGEN VAN DEZE TIPS GEVEN U GEEN GARANTIE OP EEN GOEDE CARAVAN, DOCH HELPT ALLEEN UW AANKOOP BETER TE KUNNEN VOORBEREIDEN. DE CCC AANVAARDT GEEN AANSPRAKELIJKHEID BIJ EVENTUELE VERBORGEN GEBREKEN BIJ DE AANSCHAF VAN EEN CARAVAN.